söndag 26 april 2009

Välkommen till B-film Akademin!

Faster, Pussycat! Kill! Kill! from 1965 in Usa

Bloggen tar upp vad B-film akademin gillar inom B-filmens värld. B-film betyder budget film som finansierats självständigt utan statliga medel. Men med tiden har det också fått betydelsen B klass film, en sorts andra klassens film, eller skräp film om man så vill. Ofta när en films handling innehåller mycket sex, våld och specialeffekter i syfte att oblygt underhålla publiken får de oftast benämningen B-film av akademiker.

The X from outer space, giant space monster guilala, 1967, Japan

Ibland kan dessa två betydelser för B-film förenas i ett filmverk, nämligen en budget film som betraktas som skräpfilm inom massmedierna. En ultimat B-film helt enkelt.

Robot Monster from 1953 in Usa

B-film är roligt, det är där du finner filmer som saknar begränsningar i vad som får göras på den vita duken. En budget film har pga av de låga kostnaden mer konstnärlig frihet. I B-films världen finns det en plats för politiskt inkorrekta, smaklösa, underhållande, töntiga, värdelösa, respektlösa våldsfilmer med massa omotiverat sex och nakna kroppar utan censur. Med andra ord så länge som det finns B-film finns ett uttryck för frihet inom branschen.

Planet Terror from 2007 in Usa

Det är också värt att nämna att det som i dag uppfattas som andra klassens filmer, mycket väl i framtiden kan betraktas som filmmästerverk i framtiden. Det har historien ett flertal gånger visat prov på.

The Good, the Bad and the Ugly from 1966 in Italy


Det är B-film akademins bestämda uppfattning att antalet producerade B-filmer i en nation visar den demokratiska standarden i ett land.